duminică, 3 aprilie 2011

MARELE ZID CHINEZESC- CELE SAPTE MINUNI NOI ALE LUMII

Linkuri utile:
Constructie gigantica a lumii antice, Marele Zid Chinezesc masoara 6 400 de kilometri lungime, este prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare, are o inaltime de 8 metri si o latime de 6,5 metri meritandu-si statutul de “cel mai lung zid de pe Terra”. Pentru a-si proteja statul pe care il unificase, primul imparat al Chinei, Qin (221-210 i.Hr.) porunceste sa fie legate intre ele fortificatii cladite de predecesorii sai. Astfel va inainta atat spre est cat si spre vest, pe o lungime totala de circa 5000 kilometri, realizand cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. In timpul urmatoarei dinastii, Han (206-220 i.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est si spre vest pana la o lungime de 10 000 kilometri lungime. Suferind stricaciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refacut pe circa 6400 kilometri in timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat si capitala statului la Beijing (forma in care s-a pastrat pana astazi).



Marele Zid a fost construit ca fortificatie defensiva de catre cele trei state: Yan, Zhao si Qin. In timpul ultimelor dinastii, marele zid a fost frecvent extins si reparat. Initial a fost construit ca segmente de zid independente pentru diferite state, devenind “Marele” zid abia la Dinastia Qin. Imparatul Qin Shihuang a fost primul care a reusit sa uneasca toate zidurile pentru a infrunta invaziile din nord ale hunilor, dupa unificarea Chinei.Marele zid Chinezesc
De atunci Marele Zid reprezinta monumentul natiunii chineze de-a lungul istoriei. O vizita la marele zid este ca o reintoarcere in istorie, oferind turistilor o atractie deosebita cu fiecare treapta a sa.
Constructia in sine ramane un mare mister. . Pavat cu piatra, era folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial. Marele Zid incepe de la Shanhaiguan
Pass, in est, si se intinde pana la Jiayuguan Pass in vest, traversand regiuni ale Liaoning, Hebei, Beijing, Tianjin, Shanxi, Inner Mongolia, Ningxia, Shaanxi si Gansu. Marele Zid Chinezesc este un element de baza al mitologiei chinezesti si al simbolisticii populare. Cea mai populara legenda povesteste despre prabusirea unei sectiuni a Marelui Zid ,cauzata de plansul amarnic al lui Meng Jiangnu dupa moartea sotului ei.

Mai exista o ciudatenie legata de Marele Zid: de-a lungul anilor s-a speculat mult ideea ca aceasta este singura constructie vizibila de pe Luna. Aceste zvonuri au fost atat de convingatoare, incat, la un moment dat, au intrat chiar si in cartile de istorie.
Adevarul, crud, ca de fiecare data cand se mai demitizeaza ceva, este ca zidul nu se vede nici macar de la 500 Km distanta de Pamant, ceea ce inseamana 0,1% din distanta pana la Luna. Deci nu e surprinzator ca nici un astronaut care a fost pe Luna nu a raportat ca ar fi vazut Zidul.
Lasat in parasire incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat
sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monumet istoric al Chinei.

Stiti care este cea mai inalta cladire din lume? 
Burj Khalifa (“Turnul Khalifa“), denumit inainte de inaugurare “Burj Dubai“, este un zgarie-nori gigant din Dubai (Emiratele Arabe Unite) care reprezinta cea mai inalta cladire construita vreodata de om, masurand 828 m inaltime.
Constructia acestui turn urias a inceput la 21 septembrie 2004 si a fost finalizata la 1 octombrie 2009. Inaugurarea oficiala a acestei cladiri a avut loc pe 4 ianuarie 2010.
Pentru constructia acestui turn gigant au fost utilizati 330.000 de metri cubi de beton, 39.000 tone de otel si 26.000 de panouri de sticla, costurile totale ale proiectului ridicandu-se la 1,5 miliarde de dolari.
Pentru a spala cele 24.348 de ferestre, au fost amplasate in exteriorul cladirii Burj Khalifa (in dreptul etajelor 40, 73 si 109) niste masini speciale de spalat geamurile, pe niste platforme orizontale. Fara aceste masini speciale, unui numar de 36 de muncitori i-ar lua cel putin 3 luni sa curete intreaga fatada.
In fiecare zi, cladirea Burj Khalifa are nevoie de 946.000 litri de apa.
Cladirea Burj Khalifa are destinatie mixta, gazduind atat spatii de birouri, cat si hoteluri (un Hotel Armani cu 304 camere ocupa 15 etaje) si locuinte (apartamente cu 1,2,3 si 4 camere). Acest turn mai contine si o biblioteca, un club, piscine interioare si exterioare, jacuzzi, o sala de festivitati si un magazin alimentar – Burj Khalifa Gourmet Market.

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel – in franceza “La tour Eiffel” (este gresit “Le tour Eiffel”) – este o constructieParis, ce a devenit simbolul Frantei si una din principalele destinatii turistice ale lumii.

Turnul Eiffel are o inaltime de 324 m (care include si antena din varf), iar aceasta inaltime i-a permis sa detina recordul mondial pentru cea mai inalta structura construita de om, timp de 41 de ani (din 1889 – cand a preluat recordul de la Monumentul Washington – si pana in 1930 – cand s-a ridicat Cladirea Chrysler din New York).
Monumentul poarta numele designer-ului sau, inginerul francez Alexandre Gustave Eiffel, care era arhitect si specialist in structuri metalice.
Designer-ul Turnului Eiffel – ing. Gustave Eiffel – a proiectat si structura metalica de la Statuia Libertatii din New York. Acest geniu entuziast a mai proiectat si construit sute de structuri metalice de tot felul in intreaga lume: poduri, viaducte, statii de cai ferate, piete, palate, biserici din: Spania, Portugalia, Rusia, Mexic, Egipt, Peru, Brazilia, Vietnam, Filipine, etc.
O bijuterie arhitectonica a maestrului Gustave Eiffel se gaseste si in Romania: Grand Hotel Traian din Iasi (proiectat in 1884).
Tot de geniul Gustave Eiffel ne leaga si o alta creatie a sa: Podul Eiffel – podul feroviar de peste Prut, dintre localitatile: Ungheni (din Republica Moldova) si comuna Ungheni (Romania).
Celebrul monument din Paris, Turnul Eiffel, a fost construit din fier forjat, dupa o tehnologie descoperita de inginerul roman Gheorghe Panculescu.
Turnul Eiffel este monumentul cu forma cea mai recognoscibila (cel mai usor de recunoscut) din lume, de aceea i s-au creat 30 de duplicate si turnuri similare in intreaga lume – si in Romania a fost inaltata o copie de 54 m a celebrului turn, in orasul Slobozia.
Turnul Eiffel a devenit cel mai proeminent simbol al Parisului si al Frantei, de aceea apare in toate filmele ce au secvente care se desfasoara in Paris – unul dintre cliseele hollywoodiene este privelistea de la o fereastra pariziana, care intotdeauna include Turnul Eiffel.
Desi turnul si reprezentarile sale au apartinut multa vreme domeniului public, un tribunal francez a stabilit, in martie 1992, ca imaginea Turnului Eiffel luminat in timpul noptii este protejata prin copyright, cu exceptia unei vederi panoramice. In consecinta, nu mai este legala (in Franta si in alte cateva tari) publicarea fara permisiune a fotografiilor contemporane ale turnului luminat noaptea. Impunerea acestui copyright reprezinta o modalitate de administrare a utilizarii comerciale a acestor imagini. Acest copyright le interzice turistilor sa publice fotografiile pe care le-au facut turnului in timpul noptii. De asemenea, este descurajata publicarea non-profit sau semi-comerciala a imaginilor turnului. Exceptie de la aceasta regula fac numai fotografiile panoramice.













Un comentariu:

  1. Iată contactul investitorilor Detalii de e-mail, _ lfdsloans@lemeridianfds.com Sau Whatsapp +1 989-394-3740 care m-au ajutat cu împrumut de 90.000,00 Euro pentru a-mi începe afacerea și sunt foarte recunoscător, a fost foarte greu pentru mine aici încercarea să fac un drum ca o mamă singură lucrurile nu au fost ușoare cu mine, dar cu ajutorul lui Le_Meridian mi-a pus zâmbetul pe față în timp ce mă uit la afacerea din ce în ce mai puternică și în expansiune. Știu că poate vă surprindeți de ce pun lucrurile așa aici, dar chiar trebuie să-mi exprim recunoștința, astfel încât oricine caută ajutor financiar sau să treacă de greutăți cu afaceri de acolo sau dorește să înceapă un proiect de afaceri poate să vadă acest lucru și să am speranța de a ieși din greutăți .. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere